We worden steeds slimmer worden, toch? Je bent gewend om je met allerlei zaken bezig te houden, boeken te lezen(we verslinden bergen per jaar) cursussen en trainingen te volgen. Er is een grote behoefte bij ons om te ontwikkelen, gezond en aantrekkelijk te blijven. Begrijpen in de zin hoe wij omgaan met ons zelf, met ons denkvermogen heb ik voor dit blog gebruik gemaakt van de uitspraak van Gretha Thurnberg; ‘ons huis staat in brand’!

Klimaatcongres in Davos.

De uitspraak van de Amerikaanse minister van financiën was opvallend; Gretha als 17 jarige zou niet in de positie zijn om zich over andere landen uit te spreken, want ‘was zij een hoofdeconoom’?. Het raakte haar niet en ik veronderstel dat zij beter weet. We voelen en weten dat zij gelijk heeft, gezien de statistieken. Ook deze ontwikkelde minister weet dat. Toch is hem deze uitspraak ontglipt, zou hij het in de gaten hebben gehad? De impact die een eventule verandering teweeg zou brengen voor de economie is niet te overzien dus alles blijft bij het oude. Ons huis staat niet in brand want ik zie het niet en dan is het niet zo.

Er zijn dus mensen die verder kijken dan hun neus lang is. Mensen van alle leeftijden, liefst zonder al te veel eigenbelangen, zij, die over het voetlicht brengen wat tussen de regels doorklinkt’ ons huis staat immers in brand’. Dat is voor de mensen die zien, niet voor diegene die niet verder kijkt dan zijn neus lang is. Mijn jonge heldin beweegt zich door het leven heen om niet alleen te blussen maar om een leefbare betere wereld achter te laten. Ik doe met haar mee. Haar tegenstanders deren haar niet want zij heeft de toekomst gezien.

Een druppel op de gloeiende plaat?

In elke tijd staan er weer mensen op die verder willen kijken omdat zij het verhaal van het leven begrijpen.Als psychosyntheticus kijk ik naar de mens die haar verhaal vertelt en de klacht of vraagstuk centraal stelt. Ik kijk dus ook verder dan je me vertelt.”Soms staat je huis in brand en is blussen genoeg.Soms brand alles af en moet je herbouwen. Bij beide ben ik getraind om de samenhang van alles te bezien. Niet als als doel om een probleem op te lossen maar om jou je verhaal te laten begrijpen. Vaak lossen veel zaken als vanzelf op.

Je gaat het pas zien als je het doorhebt.

Metaforen zijn zeer behulpzaam om te voelen waar het over gaat, bij ons, bij jou. Het vraagt echter meer dan kennis en gevoel om verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen huis. Jouw huis waar je woont en waaruit jij naar de wereld kijkt. Als er een brandje woedt is het handiger om je aandacht daarop te richten voordat je je met de rest van de wereld gaat bezig houden. Neem daarom de tijd en rust om nog eens te kijken waar je aandacht nodig is want dat kan wel eens dichterbij zijn dan je dacht.

Groet van Simone