Chaos

Weet je dat de muziek behoorlijk vals klinkt als de dirigent de maat niet aangeeft? Alles raakt ontregelt. Elk orkestlid raakt in de war, kijkt om zich heen of kijkt op zijn partituur.CHAOS!

In het lichaam spreek je over de sinusknoop als pacemaker, die het hart op hang houdt, als dirigent die verantwoordelijk is voor alle organen.Vrij belangrijk dus en levensbedreigend als deze het laat afweten, want alles raakt ontregelt. CHAOS.. maar in de wereld van de psyche is het eigenlijk niet anders. Ook daar vindt een zelfde soort proces plaats, met een eigen dynamiek. Als er niemand in the lead is wordt het CHAOS..

De criticus.

Als voorbeeld neem ik mezelf dit keer omdat het een en ander kan verklaren. Ik ken de criticus in mezelf goed. Hij heeft het beste met mij voor en houd me scherp, mijn waakhond. Hij zorgt ervoor dat ik mijn grenzen bewaak, in alle opzichten. Toch kan ik last van hem hebben, dan wordt het chaos bij mij van binnen. Wie is er nu de dirigent in mij die besluit welke muziek er gaat klinken, die niet alleen de boel op de rit houdt maar besluit welke kant het met mij opgaat? Met andere woorden ‘wie is er ‘in the lead’? Het hart wordt aangespoord door de sinusknoop, de dirigent in een orkest neemt de leiding en ik raak in de war als ik niet zelf aan het roer sta. Als je zelf aan het roer staat betekent dat, dat je zicht hebt op het leven dat je leid met alles wat er is. Dat je controle terug neemt en wil begrijpen wat er gaande is, het is een wilsproces. Dat jouw stemmetjes met hun beste bedoelingen ook kunnen afleiden waar het voor jou over zou moeten gaan.

Wie jij bent?

Meer dan je denkt! De vraag waar vaak naar gezocht is, is ‘wie ben ik’, maar waarom zou je dat willen weten? Als je daar meer over wilt weten ben je welkom in mijn praktijk aan de Iepenlaan 22 in Bussum.